Een tussenwoning uit 1895 met een investering van 20.000 euro van het gas af krijgen. Dat deed Olaf Heinen uit Zwolle. En met succes; de koude dagen tijdens de afgelopen winter zijn goed doorstaan. Inmiddels geeft Heinen advies aan andere woningeigenaren die hun huis ook willen verduurzamen en er niet de hoofdprijs voor willen betalen.
Tekst: Uko Reinders Vakblad Warmtepompen
De meeste oude woningen zijn door de jaren heen al een of twee keer gerenoveerd. Dat geldt ook voor de tussenwoning van Olaf Heinen in Zwolle, die hij samen met zijn vrouw en twee kinderen bewoont. De laatste renovatie dateert uit de jaren tachtig; toen zijn onder meer een aantal ramen vervangen door dubbel glas en is de vloer op de begane grond geïsoleerd met glaswol. Verder is er een voorzetwand geplaatst om de eensteensmuur te isoleren.
Geen hoogtemperatuur-warmtepomp
Die renovatie in de jaren tachtig kwam goed van pas toen Heinen in 2017 besloot zijn huis te verduurzamen. Zijn plan was daarbij om de cv-ketel te vervangen door een lucht/water-warmtepomp. Dat moest een gangbare versie worden, dus geen hoogtemperatuur-warmtepomp die veel meer energie gebruikt. Dit betekende dat de schil van het huis verder moest worden verbeterd.
Kosten versus rendement
Het grote voorraam bestond nog uit enkel glas. Dit is vervangen door een ruit van HR++ glas. De overige ramen met ouder dubbelglas werden niet vervangen. “Bij de verbetering van de woningisolatie levert de stap van HR naar HR++ niet zoveel op. Ik kijk ook naar de kosten en wat het beste rendement oplevert.” Omdat de woning van Heinen een rijtjeshuis is, hoeven de zijmuren niet te worden geïsoleerd. Het dak en de vloer waren al geïsoleerd, en het huis is zo veel mogelijk kierdicht gemaakt.
IR-panelen in slaapkamers
Heinen besloot om met de lucht/water-warmtepomp alleen de benedenverdieping en de badkamer te verwarmen. “De slaapkamers hoeven maar korte tijd op een dag verwarmd te worden, of helemaal niet. Het zou zonde zijn om daarvoor een warmtepomp te gebruiken.” In de slaapkamers koos Heinen daarom voor infraroodpanelen.
LT-radiatoren in plaats van vloerverwarming
Voorde afgifte op de begane grond kreeg Heinen het advies om vloerverwarming te nemen. “Dat zou de kosten fors verhogen. De houten vloer zou moeten worden vervangen door beton.” Dat vond Heinen te gortig, daarom koos hij voor LT-radiatoren: een aan de voor- en een aan achterkant. “Het voordeel is dat ik de kamer nu snel kan opwarmen én kan koelen. De gang wordt niet verwarmd en de bijkeuken wordt warm gehouden door de oude designradiator die het prima doet op een lage temperatuur.”
Omkasting houdt geluid tegen
De lucht/water-warmtepomp is van het merk Techneco (op 1 januari 2021 opgegaan in Remeha) en heeft een vermogen van 8 kW. Deze warmtepomp zorgt ook voor warm tapwater, waarvoor een 300 liter groot buffervat is geplaatst. De warmtepomp staat achter een schuurtje, achterin de tuin. Het geluid ervan zorgde daar in eerste instantie niet voor overlast. “Tot ik een stapel stenen naast de warmtepomp plaatste. Het geluid werd weerkaatst waardoor een buurvrouw twee huizen verder de warmtepomp ging horen. Het geluid kwam door een openstaand raam haar slaapkamer binnen. We hebben de stenen weggehaald en een omkasting van Climeleon geplaatst. Sindsdien hoort ze niets meer.”
PV-panelen dekken volledig gebruik
Of de warmtepomp optimaal functioneert, kon afgelopen winter goed worden getest. Terwijl de temperatuur buiten ver onder het vriespunt kwam, kreeg Heinen zijn huis goed warm. Jaarrond wordt minder elektriciteit gebruikt dan met de pv-panelen wordt opgewekt. Heinen heeft 23 zonnepanelen; ze liggen op het platte dak en zijn op het oosten en westen gericht, dus niet op het zuiden, zoals dat meestal het geval is. Heinen: “Dit is een bewuste keuze, om ’s ochtends, als de zon in het oosten opkomt, en ’s avonds, als hij in het westen ondergaat, de meeste energie op te wekken. Op die dagdelen gebruiken we de meeste elektriciteit.”
Eigen plan gemaakt
Omdat Heinen geen installateur kon vinden in de regio die het aandurfde een 120 jaar oud huis van het gas te halen, heeft hij samen met adviseur Lars Boelen een eigen plan gemaakt. Uiteindelijk vond Heinen in Lammertink uit Wierden een installateur die ervaring heeft met oudere woningen. Daarmee was dit huis uit 1895 meteen de oudste particuliere woning in Zwolle die van het gas ging.
Advies aan woningeigenaren
Het project trok de aandacht van de lokale politiek en andere woningeigenaren. “Wij hadden ons huis regelmatig vol met mensen die inspiratie op kwamen doen maar vastliepen bij traditionele installateurs en adviseurs.” Dat heeft geleid tot een eigen adviesbureau dat hij samen met zijn vrouw runt: “Via Franck Energie begeleiden we nu andere woningeigenaren bij het maken van hun eigen verduurzamingsplan.”
Voorbeeldfunctie voor anderen
Wat Heinen met zijn eigen woning heeft bereikt, blijkt een goed voorbeeld te zijn voor mensen met gelijksoortige ideeën. “Op social media en in tv-programma’s wordt van het aardgas gaan vaak als erg ingewikkeld en vreselijk kostbaar gepresenteerd. Dat maakt mensen huiverig. Daarom werkt het positief als ik met mijn eigen woning kan laten zien dat praktische verduurzaming tegen een redelijke investering goed mogelijk is.”
‘Gerichte maatregelen voor efficiënte verduurzaming’
Wat Heinen met zijn verduurzamingsproject laat zien, is dat woningen in particulier bezit geen complete renovatie nodig hebben. Dat geldt voor woningen van alle leeftijden; ook oudere woningen, want die zijn via tussentijdse renovaties meestal al redelijk geïsoleerd. “Hierdoor hoeft zo’n project geen halve ton te kosten. Dat is een verschil met huurwoningen. Corporaties kiezen ervoor om woningen te verduurzamen als onderdeel van complete renovaties. Die huizen worden ook voorzien van een nieuwe keuken en badkamer. Zo kom je tot bedragen van een halve ton of meer. Dat is te veel voor veel particulieren, zij maken heel andere afwegingen. Waarom zou je de slaapkamerramen voorzien van HR+++ glas als je ze altijd openzet? Met gerichte maatregelen kun je een huis veel efficiënter verduurzamen. Daarmee wordt het huis ook nog eens meer waard. Dat is mooi meegenomen.”