In een gedeelte van de wijk Assendorp in Zwolle heb ik in 2023 en 2024, samen met een klein enthousiast projectteam en de bewoners, het project De Groene Renovatie Sallandsweide mogen uitgevoerd. https://50tintengroenassendorp.nl/de-groene-renovatie/
Een prachtig en ambitieus initiatief dat zich richt op het vergroenen, verduurzamen en verbeteren van de leef baarheid in deze buurt. De aanleiding hiervoor was een specifieke klimaatadaptieve opgave vanuit de gemeente Zwolle in het plangebied en de wens om samen te leren vanuit een eerdere COP tussen de gemeente en 50 Tinten Groen Assendorp rond burgerparticipatie. 50 Tinten Groen Assendorp is samen met buren en andere stakeholders in het plangebied de uitdaging aan gegaan op het gebied van water, groen, mobiliteit, warmte en volwaardige burgerparticipatie. Met als doel een leefomgeving te creëren die niet alleen bestendig is tegen klimaatverandering, maar ook prettiger en gezonder voor de bewoners.
Assendorp, een levendige wijk in Zwolle, staat voor diverse uitdagingen die zowel de leefbaarheid als de duurzaamheid van de buurt beïnvloeden. Van wateroverlast tot hittestress, van versteende ruimtes tot verkeersdrukte, deze problemen vragen om een integrale aanpak waarbij de kracht van de gemeenschap centraal staat. In het afgelopen jaar hebben bewoners met het project De Groene Renovatie Sallandsweide geprobeerd om samen concrete oplossingen te vinden voor deze vraagstukken. Door middel van deep-democracy, sociocratie en goede huiskamer- deur- en stoep-gesprekken hebben we alle geluiden en verhalen opgehaald en zijn we gekomen tot een bewonersvisie die breed gedragen wordt door de buurt.
De backbone voor het proces is de warmtetransitie. Met specifieke uitdagingen die horen bij een oude arbeiderswijk als Assendorp. Met de bewoners hebben we uitgebreide gesprekken gehad over de randvoorwaarden waarbinnen de toekomstige duurzame warmte het meeste aansluit op hun wensen en zorgen. En weer bleek; bewoners maken andere afwegingen dan overheden en marktpartijen. Samen met DWA en een sterk technische bewonersteam hebben we de techniek, voor individuele en collectieve oplossingen, van een longlist terug gebracht tot de beste optie voor deze buurt; een coöperatief warmtenet op basis van het BES systeem.
We hebben ontdekt hoe we onze oude woningen kunnen verduurzamen, huizen "opgeblazen" met een Blowerdoor test én stage gelopen op lage temperatuur. Samen hebben we eigen plan van aanpak gemaakt waarmee we, heel praktisch en laagdrempelig, kunnen komen tot een aanzienlijke reductie van de warmtevraag. En daarbij vervangen we géén slaapkamerramen als we met de ramen open slapen en hangen we gewoon dikke gordijnen voor de voordeur. Door te werken vanuit comfort in plaats van de NTA theorie hebben we de kosten kunnen halveren. Met een gezamenlijke inkoop van grote maatregelen hebben we meteen de eerste stappen tot verduurzaming gezet.
Ons project heeft de nodige aandacht gekregen. Een prachtige reportage op De Wereld van Morgen https://npo.nl/start/serie/de-wereld-van-morgen/seizoen-5/de-wereld-van-morgen-2023/afspelen , het NOS journaal rond Hittestress en meerdere podcast zoals bijvoorbeeld https://energy-cities.eu/inspiring-mind/78089/.
Samen met bewonersinitiatieven als Lopec Loppersum, Vruchtenbuurt Den Haag en Buurtwarmte Enkhuizen hebben we onze ervaringen gedeeld via SCCALE 203050 en Energie Samen Krijn Korver . Al die ervaringen zijn nu onderdeel van de academie van Energie Samen. Zo bouwen we steeds verder aan een duurzame toekomst voor onze eigen straat, buurt, wijk en dorp/stad waar bewonersbetrokkenheid en -eigenaarschap de normaalste zaak is.
Be je nieuwsgierig geworden naar het plan?
Je kunt hem hier downloaden: https://50tintengroenassendorp.nl/wp-content/uploads/2024/07/%E2%80%A2Sallandsweide_Buurt-Energie-Plan_DEF.pdf